Aankondigingen

LET OP! Aan al het goede komt een eind en zo ook deze Community.


Omdat wij daar willen zijn waar onze klanten zijn, hebben we besloten per 1 juni 2018 te stoppen met de ING Community in Nederland. Jammer? Ontzettend! Verdrietig? Ja, ook een beetje! Het einde van de wereld? Nee, dat gelukkig niet! We bieden namelijk nog een heleboel andere mogelijkheden om antwoorden op vragen over onze dienstverlening te krijgen en feedback te geven.

Op 1 juni a.s. zal de ING Community offline gaan. Dat betekent dat je de ING Community vanaf dat moment niet meer kunt bezoeken. Wil je nog content teruglezen of opslaan in je eigen archief? Doe dit dan de komende weken!

Wil je meer lezen over deze beslissing? Kijk dan hier!

Een luchtig praatje

Forum over ING | Drinkplaats

Reageer
Highlighted
Voormalig lid

Een luchtig praatje

[ Bewerkt ]

Koud hé. Gelukkig is het binnen behaaglijk warm. Maar toen ik terugkwam met de boodschappen en de voordeur een tijdje open had laten staan, was de temperatuur in de kamer toch een stukje gedaald. Kwam dat nou omdat er warme lucht naar buiten was ontsnapt of omdat er koude lucht mee naar binnen was geglipt?

Leeuwenkoning

Re: Een luchtig praatje

@Voormalig lid,

allebei natuurlijk, want de hoeveelheid lucht in huis blijft gelijk. Smiley Vrolijk

 

De meeste warmtecapaciteit zit trouwens niet in de lucht in huis, maar in de meubels en muren. Dat merk je ook als het opeens koeler wordt na een hittegolf: je kunt dan wel alles tegen elkaar open zetten, maar daarna neemt de temperatuur toch weer toe omdat de warmte is blijven hangen in de meubels en muren. Nu zul je ook merken dat je de temperatuur weer sneller behaaglijk warm hebt in vergelijking met een koud huis opwarmen; dan moeten immers ook meubels en muren met veel meer warmtecapaciteit worden opgewarmd, nu alleen de koude lucht die binnen is gekomen.

Voormalig lid

Re: Een luchtig praatje

@Ron1961  Ja, maar de uitgaande warme lucht en de binnenkomende koude lucht  moeten allebei door dezelfde voordeur. Dan wordt de thermische energie toch overgedragen; net als bij hoogrendement CV installaties? Smiley Knipoog

Leeuwenkoning

Re: Een luchtig praatje

[ Bewerkt ]

@Voormalig lid,

als het windstil weer is en je de voordeur open zet, dan koelt het minder snel af in huis omdat de warmte grotendeels door geleiding (energierijke moleculen botsen op minder energierijke en verliezen daardoor een deel van hun energie) verdwijnt. Als het waait, dan komt die koude lucht meer direct binnen. Als je nu een rookkanon buiten, dan kun je beter zien of en hoe lucht in huis wordt vervangen. Smiley Vrolijk

Wijze leeuw

Re: Een luchtig praatje

@Voormalig lid Als de voordeur openstaat en het wordt koud in huis, dan wordt het buiten juist iets warmer, toch?  

Voormalig lid

Re: Een luchtig praatje

[ Bewerkt ]

@BartDaniel  Ja dat klopt, maar ik stook niet om de aarde op te warmen. Dat is slecht voor het millieu en nog slechter voor mijn portemonnee. Smiley Knipoog

Ervaren leeuw

Re: Een luchtig praatje

Een paar observaties:

- als het wind stil is, zal het verschil in temperatuur rond de deuropening voor enige convectie zorgen, dus grootste deel van warmteoverdracht blijft via verplaatsing van lucht, niet stralingswarmte.

- Als de deur open staat, en je woont bijvoorbeeld in Amsterdam, dan heb je ook warmteverlies door verdwijnen van voorverwarmde meubels, elctronica, aparatuur etc. via genoemde voordeur.

Leeuwenkoning

Re: Een luchtig praatje

@TheOrangeDude,

door (electromagnetische) straling gaat maar zeer weinig warmte verloren. Wel door luchtverplaatsing en door geleiding.

Leeuwenprins

Re: Een luchtig praatje

[ Bewerkt ]

Ook als het helemaal windstil is zal er door het openzetten van de deur warme lucht naar buiten gaan stromen. Die stijgt op. Het zal worden aangevuld met koude lucht van buiten aan de onderkant van de deur.

Het zal buiten niet echt warmer worden doordat die ene deur open staat. Het effect is vast verwaarloosbaar. 

Voormalig lid

Re: Een luchtig praatje

[ Bewerkt ]

Mijn oplossing. Lucht gaat stromen als er een drukverschil is. De heren Boyle en Gay-Lussac hebben met hun gaswet bedacht dat als in een afgesloten ruimte de temperatuur stijgt de druk ook stijgt. Dus als de lucht in een afgesloten kamer wordt verwarmd, wordt de luchtdruk hoger dan die van de koude buitenlucht. Als dan een deur of raam wordt opengezet, stroomt er warme lucht van binnen naar buiten, en geen koude lucht van buiten naar binnen. Het luchtvolume (m3) in de kamer blijft constant maar de massa (kg) neemt wel af. Deze luchtstroom gaat door totdat de druk binnen en buiten gelijk is, dus totdat het binnen net zo koud is als buiten. Of totdat je de deur of raam sluit. Smiley Erg vrolijk Het omgekeerd gebeurt s’zomers als het buiten warmer is dan binnen. Dan stroomt warme lucht van buiten naar binnen.