Aankondigingen

LET OP! Aan al het goede komt een eind en zo ook deze Community.


Omdat wij daar willen zijn waar onze klanten zijn, hebben we besloten per 1 juni 2018 te stoppen met de ING Community in Nederland. Jammer? Ontzettend! Verdrietig? Ja, ook een beetje! Het einde van de wereld? Nee, dat gelukkig niet! We bieden namelijk nog een heleboel andere mogelijkheden om antwoorden op vragen over onze dienstverlening te krijgen en feedback te geven.

Op 1 juni a.s. zal de ING Community offline gaan. Dat betekent dat je de ING Community vanaf dat moment niet meer kunt bezoeken. Wil je nog content teruglezen of opslaan in je eigen archief? Doe dit dan de komende weken!

Wil je meer lezen over deze beslissing? Kijk dan hier!

Hoe je niet in een moeras van schulden wegzakt

Laat je inspireren en geef je mening

Hoe je niet in een moeras van schulden wegzakt

Geplaatst: ‎10-05-2017 12:12

Zo’n 1,5 miljoen huishoudens in Nederland lopen het risico op onhoudbare schulden. Oftewel zulke grote betalingsachterstanden dat je ze niet binnen 3 jaar kunt inlopen.

Ik schrok van dit getal.

Temeer omdat maar 1 op de 4 van deze huishoudens actief hulp zoekt. Meer dan een miljoen huishoudens doen dit dus niet. Uit onderzoeken blijkt dat schulden slecht zijn voor je fysieke en mentale gezondheid.

Stress en moedeloosheid zorgen daarbij vaak voor een neerwaartse spiraal en zuigen je dieper het moeras in.

Schulden.jpg

3 misvattingen over schulden

Het is inmiddels een dankbaar tv-format: mensen diep in de schulden die geen uitweg meer zien, laten zich voor het oog van de natie helpen. Voor de meeste kijkers is het een ver-van-mijn-bed-show, maar gelet op de cijfers die ik eerder noemde, zijn er waarschijnlijk ook in je eigen kring mensen met financiële problemen.

Er bestaan namelijk een aantal hardnekkige misvattingen:

  • Schulden komen alleen voor bij lager opgeleiden. Oja? Van de mensen met onhoudbare schulden is maar 55% lager opgeleid.
  • Schulden komen alleen voor bij mensen met een lager inkomen. Dit blijkt niet het geval. Mensen leven vaak naar hun inkomen; 40% van de mensen met onhoudbare schulden heeft een netto-maandinkomen van meer dan € 2.000. Niet bepaald een laag inkomen.
  • Met een buffer is de kans op schulden klein. Dit klinkt veilig, maar ook dat is niet per se zo . Een buffer van € 5.200 per gezin biedt uitkomst bij onvoorziene uitgaven, maar bij een grote financiële tegenslag kan deze buffer ineens worden weggevaagd. Een derde van de Nederlandse huishoudens heeft nu een te kleine buffer (pdf).

Schulden niet altijd eigen schuld

Geef je nooit meer uit dan er binnenkomt, dan zal je nooit in de rode cijfers zakken. Maar wat als je te maken krijgt met tegenslag? Bijvoorbeeld:

  • Je verliest je baan of gaat failliet.
  • Je raakt in scheiding.
  • Jij of je partner wordt ernstig ziek.
  • Je partner komt te overlijden.
  • Je ziet je gedwongen je huis met veel verlies te verkopen.

Om de weg terug te vinden, moet je zelf in actie komen. En voorkomen dat je het probleem door verkeerde gewoontes erger maakt.

Hoe krijg je die ommekeer voor elkaar? Welke stappen kun je zetten om het financiële tij te keren en de schulden dragelijk te krijgen?

Stap 1: stop met relativeren en erken het probleem

Bagatelliseren van financiële problemen komt veel voor, maar dit is juist niet wat je moet doen. Knellende financiën zijn geen schande, dus breng het naar voren.

Stap 2: durf vooruit te kijken

En probeer te denken in oplossingen, ook als het einde van je problemen ver weg lijkt.

Stap 3: zorg voor financieel inzicht en overzicht

Breng je inkomsten en vaste lasten in kaart en kijk wat er overblijft. Houd vervolgens je uitgaven wekelijks bij.

Stap 4: stel doelen en budgetteer

Dit helpt om uitgaven onder controle te houden. Als je een budget voor bijvoorbeeld boodschappen, kleding en uitjes in gedachten hebt, is het makkelijker om hier grip op te houden.

Stap 5: snijd waar mogelijk in vaste lasten

Richt je op de grote uitgavenposten en denk buiten de gebaande paden. De auto weg of een kleiner huis zijn soms onterechte uitgesloten. Maar is dat niet vreemd als je daarmee uit de zorgen kan komen? 

Stap 6: geloof in jezelf

Verandering kost tijd en het begin is het moeilijkst. Bedenk dat alle kleine beetjes helpen, maar het duurt even voor je de vruchten daarvan plukt.

Parkeer stap 1 t/m 6 en zoek hulp!

Met een ijzeren wil lukt alles, maar waarom zou je het alleen doen als er instanties zijn om je te helpen? Een startpunt is de gemeentelijke schuldhulpverlening. Maar er zijn ook particuliere initiatieven (soms zelfs vanuit je werkgever). Kijk daarnaast ook eens bij het NIBUD of Humanitas

Daarvoor hoef je dus niet met je gezicht op tv...

Heb je zelf tips voor of ervaring met het terugdringen van een schuld? Deel ze dan hieronder!

Reacties
Bushman Ervaren leeuw
door Bushman
op ‎11-05-2017 14:39

Een paar tips om hardnekkige schulden echt terug te dringen:

 

Ga straks eens niet op vakantie maar blijf fijn thuis en maak (samen of alleen) een serie fietstochten door de omgeving. Bezoek onderweg geen restaurant maar een supermarkt en haal een paar lekkere dingen, of neem van thuis wat mee. Combineer het met een wandeltocht.

 

Wil je toch per se op vakantie:  Orienteer je uitgebreid op de mogelijkheden (dat is leuk om te doen en kost niets) en zet dan 3 tot 5 alternatieven op een rijtje. Noteer achter ieder vakantie-idee de kosten ervan: reiskosten, verblijfkosten, maaltijden, entreegelden van attracties, enzovoort. Welke is de goedkoopste? Vaak is die (achteraf) nog de leukste ook.

 

Nog een andere tip:  Kijk of je het hele jaar door eigenlijk wel echt een auto nodig hebt. Een auto bezitten is een dure hobby. Als je echt enkele keren per jaar een auto nodig hebt, huur er dan één. Pak vaker de fiets of eventueel het openbaar vervoer. Is het echt nodig dat je een eigen auto hebt, koop dan bij een vertrouwde garage een occasion van een paar duizend euro, en rijd die helemaal tot op de draad af.

En voorkom snelheidsboetes; daar koop je echt helemaal niets voor.

Rico Luman ING | Blogger
door
op ‎12-05-2017 12:10 - laatst bewerkt op ‎12-05-2017 12:12 door

Beste @Bushman,
Dank voor je reactie en de tips! Vakantie en horeca-uitgaven kunnen aardig oplopen. Het mooie is dat het geen vaste lasten zijn en dat je ze direct kunt beperken door andere keuzes te maken.
En een auto bezitten voor alleen de vakantie leidt tot erg kostbare kilometers. Met het openbaar vervoer reizen is minder makkelijk en het kost meer tijd, maar je kan daar rekening mee houden en je hebt bijvoorbeeld weer geen last van parkeerproblemen. En als het ook met de fiets kan, dan is dat natuurlijk helemaal voordelig. 
Voor de zomervakantie, waar de auto vaak hard voor nodig is, zou je inderdaad ook een auto kunnen huren (of zelfs lenen). Dit leidt voor dat moment tot een kostenpost, maar je vermijdt kosten die steeds weer terugkomen en dat kan oplopen tot honderden euro’s per maand. Zeker in geval van schulden is dat een groot verschil!
 
Rico Luman

Allards Ervaren leeuw
door Allards
‎13-05-2017 17:48 - bewerkt ‎13-05-2017 17:51

Wie weg blijft bij 'het moeras der schulden' kan er ook niet instappen! 

 

Een goede budgetcoach zou daarom uitkomst kunnen bieden om uitgaven te optimaliseren. Ook de handige bespaartips poster van de ING kan helpen om uitgaven onder controle te krijgen. https://www.ing.nl/media/ING_bespaartips.pdf?furl=8927_Service_EMAM_Mass_algmass_financieelfit_bespa...

  

We willen vaak te veel zonder echt goed na te denken of de 'want' een echte 'need' is!

 

Zelf gebruik ik daarom een bedenktijd voordat ik ergens geld aan uit geef, als ik iets blijf willen om het te gaan gebruiken is dat een reden om het te kopen, het willen om te hebben niet.

 

Uiteraard koop ik nooit met geleend geld want dan betaaal je sowieso dubbel en dwars teveel.  

Gerard_A Behulpzame leeuw
door Gerard_A
op ‎17-05-2017 14:50

Het beste is om helemaal niets te hoeven lenen maar noodzakelijke zaken uit eigen middelen te kunnen financieren lukt het niet dan is lenen mits met verstand gedaan goed en wees desnoods bereid om meer geld uit te geven om een wat duurzamer product te kopen wat iets langer meegaat,als je een auto nodig hebt voor je werk probeer het eerst met carpoolen met een collega of koop een gebruikte wagen waar de kop vanaf is,soms is daarvoor een ex lease auto een verstandige keuze.

Voormalig lid
Voormalig lid
door Voormalig lid
op ‎23-05-2017 18:50

Het zijn vaak de vele kleine bedragen die hoog kunnen oplopen. ING had een tijdje leuke tips om juist aandacht aan die kleine bedragen te schenken.

100 x een tientje is toch 1000 euro. 

barcode Ervaren leeuw
door barcode
op ‎29-05-2017 09:14

De overheid "bespaarde" de laatste jaren vooral door kosten door te schuiven naar de burger en bedrijven. Kom je daardoor in problemen?

 

Misschien kun jij "besparen" door hetzelfde te doen. Schuif je financiële lasten door naar de overheid, door alles aan te vragen waar je mogelijk aanspraak op zou kunnen maken. http://www.rechtopgeld.nl/

Gerard_A Behulpzame leeuw
door Gerard_A
op ‎29-05-2017 14:13

Er is al veel meer mogelijk om te besparen af zelfs geld terug te krijgen en het mooie is de Belastingdienst gaf dit zelf aan in een lijstje! En in dat lijstje bevat niet alleen de gebruikelijke Hypotheekaftrek en versneld aflossen het geven van geld aan kinderen en kleinkinderen of aan goede (anbi doelen) al proberen huidige politici door onduidelijke regelgeving steeds meer daar vanaf te knibbelen en worden er soms besluiten genomen waarvan de gevolgen later door andere wetgeving weer gerepareerd moet worden (al dan niet succesvol)

barcode Ervaren leeuw
door barcode
op ‎30-05-2017 11:46

Ook spullen die je nog goed kunt gebruiken zijn 2e hands te koop. Mensen verkopen van alles, omdat ze gaan verhuizen en het praktischer is om niet veel mee te nemen. De keukenapparaten gaan weg omdat de nieuwe keukenkastjes geleverd worden inclusief apparatuur. En die wasdroger die buurman bij het grof vuil zette om "energie te besparen" doet het bij mij nog prima.

Als iets kapot is, dan is een 2e hands vervanger vaak goedkoper dan reparatie. En altijd goedkoper dan nieuwkoop.

nl20228 Nieuwe leeuw
door nl20228
op ‎01-06-2017 10:14

besparen reken uit wat je per dag mag uitgeven 

 

zeg als alleenstaande man mag je per dag 10 euro uitgeven 

1 juni geef je 11 euro uit  zet je teller op -1

2 juni geef je 8 euro uit  zet je teller -1 + 2 = 1

3 juni geef je 15 euro uit  zet je teller op 1 -5 = -4

4 juni leef je op bananen en leverworst  je geeft 3 euro uit  zet je teller op -4 + 7 = 3

 

opdeze wijze heb je op een zeer eenvoudige wijze inzicht in je uitgaven

 

barcode Ervaren leeuw
door barcode
op ‎01-06-2017 17:40

Volgens het Nibud had in 2015 een alleenstaande volwassene €7,13 per dag nodig om eens per 2 dagen een gezonde maaltijd te kunnen eten. De prijzen van basisvoedsel zijn inmiddels hoger. Maar als je zelf kookt, moet je van dat bedrag 1 goede gezonde maatijd kunnen bereiden. Helaas moeten de andere maaltijden minder gezond zijn voor iemand met een minimum inkomen.

Heb je een minimum inkomen, dan is er na betaling van voedsel, vaste lasten en het hoge eigen risico voor gezondheiszorg weinig tot niks over voor andere uitgaven. Heb je spullen nodig en geen geld? Misschien kun je hier gratis je spullen vinden : http://www.gratisoptehalen.nl/aangeboden/1

Petronelleke Ervaren leeuw
door Petronelleke
op ‎06-06-2017 13:25

Mijn allereerste aanbeveling zou zijn (uit eigen ervaring): doe alle creditcards en vasteklantenkaarten de deur uit. En bestel niets meer op internetsites, tenzij het kleine, noodzakelijke dingen zijn die je direct kunt afrekenen met Ideal, zodat je voor je afrekent kunt zien wat het saldo is op je rekening. Heb je al een te hoge roodstand, los die dan met een vast bedrag per maand af.

Eefje1963 Behulpzame leeuw
door Eefje1963
op ‎08-06-2017 12:05

Nog wat kleine toevoegingen, die ik als bewindvoerder nogal vaak tegenkom bij clienten:

- Loterij-verslaving. Schrijf je eens in bij die loterij waarbij je iedere maand weer je eigen inleg wint... oftewel: zeg alle loterijen op. Weggegooid geld, in ons vak genaamd "spontaan belasting betalen".

- Auto-verslaving. Natuurlijk, als dat ding nodig is om naar je werk te gaan en er is geen alternatief, dan is-ie inderdaad 'noodzakelijk'. Maar al te vaak blijkt dat er wel degelijk alternatieven bestaan. Wist u overigens dat meer dan de helft van alle autoritten korter is dan 7,5 km, en maar liefst één op de drie nog geen 5 km bedraagt? Da's een kwartiertje fietsen!

- "Lekgeld". Véél te dure koffie, flesjes water, broodjes, enzovoorts op het station. Je schrikt je rot als het allemaal eens even optelt. Zet thuis voor vertrek koffie, en vul je lege flesjes gewoon thuis onder de kraan.

- in het algemeen: laat je niet 'opnaaien' dat je bepaalde spullen 'nodig' zou hebben. De hele dag worden we gebombadeerd met reclame, en de enige reden daartoe is om ons geld uit de zakken te kloppen. Ben je je hiervan bewust, dan wordt het ook een stuk makkelijker om je er niets van aan te trekken.

 

Abelard Betrokken leeuw
door Abelard
‎08-06-2017 13:01 - bewerkt ‎08-06-2017 13:02

Ik heb een bijstanduitkering en nog een kleine schuld. Na aftrek van alle vaste lasten heb ik ongeveer 360 per maand te besteden. Dat is zonder het vakantiegeld, maar daarvan koop ik kleding e.d. Wat nog overblijft is voor een enkele keer iets leuks doen.
Om inzicht te houden in mijn uitgaven schrijf ik alle uitgaven dagelijks op. Daarbij vind ik het handig om zoveel mogelijk contant te betalen. Als ik eens per week 80 euro opneem, dan zie ik in één oogopslag hoeveel ik nog over heb. Ik weet dat de banken het liefst willen dat we zo min mogelijk met cash betalen, maar dat zal vrees ik uiteindelijk tot problemen leiden bij mensen die financieel al zeer krap zitten.

barcode Ervaren leeuw
door barcode
‎08-06-2017 15:08 - bewerkt ‎08-06-2017 15:09

Er valt wel wat voor te zeggen, om boodschappen contant te betalen, als je daardoor meer overzicht en inzicht hebt wat betreft je eigen uitgaven.

 

Vaak moeten vaste lasten via de bank betaald worden. Dan is instellen van een eigen automatische overboeking handiger dan een incassomachtiging afgeven. Want bij incasso kan het makkelijk mis gaan. Enkele grote bedrijven zijn berucht om het onverwacht afschrijven van grote bedragen die zelfs niet verschuldigd waren. Hou daarom de overboekingen zo veel mogelijk in eigen hand.

 

Zelf geef ik de voorkeur aan pinnen bij de kassa, omdat ik dan op de afschriften een betere indruk heb waaraan ik geld uitgeef. Ik kan via internetbankieren alles sorteren zodat het duidelijk wordt of het de boodschappen zijn of andere uitgaven waaraan veel wordt besteed. Budgetteren gaat daardoor makkelijker.

 

Maar niet alleen ikzelf kan zo zien wat ik doe met mijn geld. Ieder ander die mijn uitgaven bekijkt, weet bijvoorbeeld wanneer ik waar was, omdat datum en tijd bij de uitgaven staan genoteerd. Nu banken gegevens willen gaan delen met instanties en bedrijven, komt de privacy in geding. Dat noodzaakt mij om de keuze tussen contant of pinbetaling te heroverwegen.

 

Voor mensen met een bijstandsuitkering geldt dat natuurlijk al veel langer. Zij kunnen al jaren verplicht worden al hun bankoverzichten te laten inzien aan het loket van de sociale dienst van hun woonplaats. Een onnodige aantasting van de privacy, die binnenkort voor iedereen gaat meespelen, als bankgegevens van iedereen gedeeld gaan worden met instanties en bedrijven.

 

Petronelleke Ervaren leeuw
door Petronelleke
op ‎08-06-2017 16:22

@Eefje1963 

Helemaal eens met dat bombardement aan reclame. Wat ik dus nog vergat: plak een NEE-NEE of NEE/JA sticker op je voordeur, te verkrijgen bij de meeste gemeentes. Dan ben je verlost van die wekelijkse stapels reclamefolders, en kom je minder in de verleiding om iets te kopen omdat het "in de aanbieding" is. En het is nog milieuvriendelijk ook.

Eefje1963 Behulpzame leeuw
door Eefje1963
op ‎08-06-2017 23:45

@Petronelleke

Exact! WEG met die zogenaamde "aanbiedingen" voor spullen waar je doorgaans helemaal geen behoefte aan hebt (tenzij ze je worden aangepraat, natuurlijk...)!

Uiteraard, als het gaat om zaken als pleepapier en tandpasta - zaken waar die je uiteindelijk toch altijd wel nodig hebt - geen probleem, maar de zoveelste goedkope spijkerbroek, terwijl er al een stuk of tien in je kast liggen... doe. maar. niet.

 

@Abelard

Je bent goed bezig! :-)

Heel verstandig: gebruik je verstand, betaal - voor zover mogelijk - CONTANT.

Het is een bekend psychologisch fenomeen dat mensen veel gemakkelijker de centjes uitgeven via de pinpas, dan via de keihard afnemende hoeveelheid muntjes-en-flapjes in de portemonnee. Die uitgaven via de pinpas/creditcard/etc. zie je pas 'later', de bodem in je beurs zie je direct.

De bank is er uiteraard niet blij mee, maar dat is mijn probleem niet. Natuurlijk ziet die bank ook erg graag waar je precies je geld aan uitgeeft... al is het maar om t.z.t. de koppeling te leggen tussen je uitgaven aan drank, sigaretten, snoep en snacks, en je ziektekostenverzekering. Mij niet gezien, mijn privacy in dezen is mij zeer lief.

Die hele opgedrongen flauwekul van 'contactloos betalen', enzovoorts... hoepel toch op. Het gaat de bank geen ene moer aan waar ik mijn geld aan uitgeef. En kom ook niet aan met die onzin dat het allemaal zoveel 'sneller-en-gemakkelijker' zou zijn. Als ik in de rij sta voor de kassa dan heb ik tegen de tijd dat ik eindelijk mijn boodschappen mag afrekenen, mijn tot op de euro gepaste geld, allang bij de hand.

Gerard_A Behulpzame leeuw
door Gerard_A
op ‎09-06-2017 13:14

Door het gebruik van geld word je je gemakkelijker bewust van je uitgaven,reeds op zeer jonge leeftijd is mij door mijn ouders geleerd voor bepaalde zaken te sparen (spaarpot en later spaarbankboekje) en dat je niet meer uit kunt geven als je geld op is en dat heeft mij tot op heden bespaart om schulden te maken,de enigste uitzondering was de Hypotheek op mijn flat en daar kon ik dankzij mijn spaargeld een hogere aanbetaling doen en daardoor de Hypotheek 5 jaar eerder aflossen,mijn garage heb ik daarnaast met een persoonlijke lening in 24 maanden afgelost van beide heb ik tot de dag van vandaag plezier aangezien parkeerruimte hier steeds schaarser word,dankzij die garage heb ik dus altijd een plek om mijn auto kwijt te kunnen en ook is het het behoud van mijn wagen,tweedehands die nog in een verrassende goede staat is voor zijn leeftijd

Eefje1963 Behulpzame leeuw
door Eefje1963
op ‎10-06-2017 11:13

@Gerard_A

Heel verstandig bezig!

Naar mijn bescheiden mening zijn er maar DRIE zaken waarvoor je verantwoord kan lenen:

- een eigen huis, garage e.d.: en dan natuurlijk niet 'tot-het-gaatje' gaan ;-) ;

- een opleiding met goede baankansen;

- het opstarten van een eigen bedrijf met goede vooruitzichten.

 

Alle andere zaken: EERST SPAREN!!!

Ik zie tegenwoordig steeds meer reclames voor 'private lease' van auto's. Weet je wat... dat is dus een duur woord voor lenen-en-uiteindelijk-teveel-betalen. Geen probleem als dat geld op je rug groeit (maar waarom kóóp je dan niet gewoon een auto, eventueel tweedehands?), maar ik vrees dat er weer heel wat mensen verleid worden tot een langdurige leenconstructie voor een karretje dat ze eigenlijk niet kunnen betalen.

JustMecoco Nieuwe leeuw
door JustMecoco
op ‎13-06-2017 08:22

Mijn beste tip heeft velen al geholpen die geen geld meer over hadden, schulden hadden en nooit op vakantie konden gaan en op korte termijn GEEN schulden meer hadden en geld over voor vakantie en eventueel voor spullen diestuk gingen om die meteen te vernieuwen. IEDER mens  arm rijk dom of intiligent heeft EEN ding gemeen, ze leren te leven met wat ze hebben, daarmee bedoel ik, als je iemand ziet met een inkomen van 1400 per maand  en iemand van 1800 per maand  dan komen vaak BEIDEN op het randje uit per maand. MIJN tip is ALS jou inkomen 1800 per maand is, beeld je dan in ik krijg maar 1600 per maand, zorg ervoor dat je automaties overschrijving activeerd dat ALS jou inkomen binnen komt  er automaties 100 van op de spaar gaat ( voor vakantie of voor iets wat oooit stuk gaat in je huis ) Het klinkt ongeloofwaardig MAAR ondanks die 100 minder kom je TOCH uit met je huidige bedrag  omat mensen zich aanpassen naar hun situatie. Ga nu regelen dat de 2 belangrijkste dingen worden geregeld A de rekeningen B voldoende eten voor een maand ( koop niet in per week  mens eigen koopt in voor een week  maakt de rest op en dan zitten ze de laatste 3 weken van de maand met NIKS) heb je de maand erna nog eten over  VUL dat dan aan tot je weer voor een maand hebt.. C: de schulden, ELKE instantie is blij met een afbetaling   beter iets dan niets, ga na bij wie je schulden hebt, trev een regeling bijv 25 euro per maand te betalen en maak voor jezelf op papier of in een words op je pc een lijst  die je elke maand weer uitprint  en kan aanvinken WAT je die maan al betaal hebt,, klein voorbeeld

inkomen                         1400,00
zorgtoeslag                         88,00
--------------------------------------------
                                          1488,00

HUUR                             700,00     [  ]
CZ                                   127,00     [  ]
LEEFGELD  (pmnd)       300,00     [  ]
Tel alles uit en trek DAT bedrag van je inkomen af en hou je nog wat
over, vergeet niet de kleine flut bedraagjes gsm opwaarderen, paar euro
van een uitstapje, snackjes  HOU ze beperkt en maak EEN vast bedrag voor die
kleine geld vretertjes..
NU weet je   je komt uit met wat je hebt, je WEET wat je mag uitgooien van de
centen die over blijve   maar belangrijkste  je hebt alsnog op je spaar een extraatje voor  feestdagen  of klein tdag tripje  of voor die kapotte tv  wasmachine  enz....
Veel suc6 op weg naar een beter leven ZONDER schulden  en please GEEF HET DOOR  vooral de tip  maak van je inkomen 1800  1700 per maand en zet 
100 op de spaar en bij het kijken van de saldo  zet in je hoofd MET DIT MOET IK HET DOEN   SPAAR BESTAAT NIET  Smiley Knipoog

                  

 

 

Petronelleke Ervaren leeuw
door Petronelleke
‎13-06-2017 17:01 - bewerkt ‎13-06-2017 17:02

@barcode

Iedereen moet natuurlijk zelf de wijze kiezen die voor hem werkt om controle te krijgen over de inkomsten en uitgaven. Zelf ben ik nogal gemakzuchtig aangelegd, en daarom heb ik mijn hele administratie zoveel mogelijk geautomatiseerd. Alles wat automatisch betaald kan worden, of het nu via incasso of via automatische overboeking is, wordt ook automatisch betaald, want zo heb ik er het minste omkijken naar.

 

Wat mij echter vooral goed helpt om een goed overzicht te houden, is het al vele jaren geleden op advies van de bank, openen van een tweede rekening. Op de eerste rekening komen mijn inkomsten binnen, en van de tweede rekening worden alle vaste lasten (inclusief abonnementen en sparen) betaald. Hiertoe wordt aan het eind van elke maand (ook automatisch) een van te voren goed berekend bedrag overgemaakt van de eerste naar de tweede rekening. Wat op de eerste rekening overblijft is dan voor de dagelijkse uitgaven als boodschappen, kleding, uitstapjes. Dit systeem zorgt ervoor dat alle vaste lasten gegarandeerd betaald worden en dat steeds goed duidelijk is wat nog “vrij” besteed kan worden.

 

Nu ik sinds enkele jaren alles via internet-bankieren doe, is het er nog gemakkelijker op geworden. Elke maand zie ik op de tweede rekening dezelfde vaste lasten terugkomen en een afwijking valt zo onmiddellijk op. Heeft er een onterechte incasso plaatsgevonden (wat wel eens gebeurt bij een opgezegd abonnement of lidmaatschap) dan kun je die zelf heel gemakkelijk storneren. Daarna kun je zo'n incasseerder ook zelf op je “zwarte lijst” plaatsen, zodat hij geen volgende incasso's meer kan doen. Ook automatische overboekingen kun je zelf heel gemakkelijk wijzigen of stopzetten.

 

Het enige minpuntje van twee rekeningen is dat de banken steeds meer kosten in rekening brengen voor het aanhouden van een rekening. Zo heb ik voor de tweede rekening ook verplicht een pinpas terwijl ik die nauwelijks gebruik; alleen op vakanties neem ik ook die tweede pas als reserve mee, zodat je bij verlies of diefstal van één pas, niet meteen zonder geld zit.

Petronelleke Ervaren leeuw
door Petronelleke
op ‎13-06-2017 17:06

@barcode

Iedereen moet natuurlijk zelf de wijze kiezen die voor hem werkt om controle te krijgen over de inkomsten en uitgaven. Zelf ben ik nogal gemakzuchtig aangelegd, en daarom heb ik mijn hele administratie zoveel mogelijk geautomatiseerd. Alles wat automatisch betaald kan worden, of het nu via incasso of via automatische overboeking is, wordt ook automatisch betaald, want zo heb ik er het minste omkijken naar.

 

Wat mij echter vooral goed helpt om een goed overzicht te houden, is het al vele jaren geleden op advies van de bank, openen van een tweede rekening. Op de eerste rekening komen mijn inkomsten binnen, en van de tweede rekening worden alle vaste lasten (inclusief abonnementen en sparen) betaald. Hiertoe wordt aan het eind van elke maand (ook automatisch) een van te voren goed berekend bedrag overgemaakt van de eerste naar de tweede rekening. Wat op de eerste rekening overblijft is dan voor de dagelijkse uitgaven als boodschappen, kleding, uitstapjes. Dit systeem zorgt ervoor dat alle vaste lasten gegarandeerd betaald worden en dat steeds goed duidelijk is wat nog “vrij” besteed kan worden.

 

Nu ik sinds enkele jaren alles via internet-bankieren doe, is het er nog gemakkelijker op geworden. Elke maand zie ik op de tweede rekening dezelfde vaste lasten terugkomen en een afwijking valt zo onmiddellijk op. Heeft er een onterechte incasso plaatsgevonden (wat wel eens gebeurt bij een opgezegd abonnement of lidmaatschap) dan kun je die zelf heel gemakkelijk storneren. Daarna kun je zo'n incasseerder ook zelf op je “zwarte lijst” plaatsen, zodat hij geen volgende incasso's meer kan doen. Ook automatische overboekingen kun je zelf heel gemakkelijk wijzigen of stopzetten.

 

Het enige minpuntje van twee rekeningen is dat de banken steeds meer kosten in rekening brengen voor het aanhouden van een rekening. Zo heb ik voor de tweede rekening ook verplicht een pinpas terwijl ik die nauwelijks gebruik; alleen op vakanties neem ik ook die tweede pas als reserve mee, zodat je bij verlies of diefstal van één pas, niet meteen zonder geld zit.

Allards Ervaren leeuw
door Allards
‎13-06-2017 18:00 - bewerkt ‎13-06-2017 18:00

Veel mensen willen vaak te veel hebben en consumeren wat eigenlijk geen meerwaarde heeft maar wel een goed gevoel geeft.

 

Zelf betaal ik altijd mezelf eerst (sparen) daarna betaal ik rekeningen en kosten van levensonderhoud, hetgeen dat dan nog overblijft spaar ik ook. 

 

Geld besparen doe je ook door kwalitatieve goede producten te kopen, in plaats van goedkope plastic troep van de Action kun je vaak ook kiezen voor duurzame houten, glazen, stalen producten die veel langer mee gaan en lang mooi blijven. Bv: hoewel echte stalen RVS / gietijzeren pannen duurder zijn gaan ze een leven lang mee, pannen met anti-aanbak laag moeten om de paar jaar vervangen worden en dan betaal je op termijn 10x de prijs.....

Krent511 Betrokken leeuw
door Krent511
op ‎14-06-2017 15:25

Heb gelukkig vroeger thuis al het goede voorbeeld gehad, door never nooit op de "pof" te leven!!  Mijn ouders hadden  één vast inkomen per maand , daar moest alles van gebeuren. Dat is ze volgens mij heel prima gelukt, wij (hun 4 kinderen) hebben allemaal, mogen en kunnen leren om een goede baan of fijn werk te kunnen hebben. Wij leerden ook al heel jong om te sparen voor iets wat je nodig had of erg graag wilde. Dan was je daarna ook dankbaar met wat je bereikt had. En zuinig zijn op je eigen spullen, maar ook met respect omgaan met de bezittingen van anderen!!! Hier ontbreekt bij veel mensen wel eens aan. Heel veel mensen in ons land moeten weer opnieuw leren: de huid van de beer niet te verkopen, voor je hem geschoten hebt !!! Al die kleine "prinsjes"en "pinsesjes", van de generaties na mij, hebben van jongs af aan geen idee meer, dat vaders en ook moeders tegenwoordig nog steeds moeten werken om geld te verdienen voor dat je het simpelweg  uit kunt geven !!!!!  

StaffCaptain Nieuwe leeuw
door StaffCaptain
op ‎16-06-2017 17:10

Beste Rico Luman,

Recent stond in de media dat elke Nederlander gemiddeld 19.900,= Euro spaargeld heeft. Ik trok dat direct al in twijfel, omdat de helft van Nederland een dusdanig inkomen (minimum loon tot hooguit modaal) heeft dat zij in aanmerking komen voor allerlei subsidies. Hiermee kunnen zij net het hoofd boven water houden of in de schulden zitten (zie hierboven) Van de andere helft van Nederland is een grote groep (incl. gepensioneerden) die het iets breder hebben, maar zeker geen grote sommen spaargeld bezitten. Dat betekent, naar mijn mening, dat de resterende kleine groep van Nederland gigantische hoeveelheden spaargelden hebben (incl. de welbekende zakkenvullers).

Allards Ervaren leeuw
door Allards
op ‎16-06-2017 21:14

@StaffCaptain Je conclusie zou wel ons kunnen kloppen. Denk dat 20% van de mensen 80% van het spaargeld bezitten. Zakkenvullers zijn maar een heel klein percentage 1 a 2%.

 

De meeste mensen vergaren overigens dmv hard werken en spaarzaam leven hun fortuin. Maar ook Jan Modaal zou dat kunnen, als die de juiste beslissingen zou maken......

 

Helaas zijn velen financieel gehandicapt en dan kan alleen de lotterij je (tijdelijk) redden van de armoede! 

Ron1961 Leeuwenkoning
door Ron1961
op ‎16-06-2017 21:46

Heel veel informatie over inkomensverdeling, vermogensverdeling (met en zonder overwaarde woning), schulden, samenstelling van vermogen, enzovoort, kun je vinden bij het CBS, zie https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers#theme=inkomen-en-bestedingen.

Petronelleke Ervaren leeuw
door Petronelleke
op ‎17-06-2017 00:08

@Allards

 

Helemaal eens met het voordeel van het kopen van producten van een goede kwaliteit. Zelf kocht ik in mijn rijke dagen ook alles van de allerbeste (en meestal ook allerduurste) kwaliteit. Dat heeft echter ook zijn nadelen. Zo heb ik nu nog een bakbeest van een tv van die bekende voorheen gloeilampenfabriek te Eindhoven die maar niet kapot wil: prachtig beeld met pixel-plus, daar niet van, maar ik zou nu ook wel eens een flatscreen willen. Zo kun je ook blijven zitten met een wasmachine van een zeker merk (er is geen betere), die het na vele jaren nog goed doet, maar die naar de huidige inzichten toch te veel water en stroom verbruikt, en die allerlei nieuwerwetse snufjes ontbeert. Iets dat nog niet kapot is, kan ik echter maar moeilijk wegdoen. Zo heb ik inderdaad ook nog van die onverwoestbare stalen pannen, maar ik zou nu liever pannen met koudgrepen hebben.

 

Tegenwoordig ben ik daarom meer van de middenprijsartikelen. Ik bereid me ook beter voor: bekijk reviews bij diverse websites en vraag aan familie of vrienden die lid zijn van de Consumentenbond om daar eens beoordelingen voor mij te bekijken, zodat ik het gevoel heb dat ik een aankoop ga doen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Ondanks alle berichten in de media dat gepensioneerden het tegenwoordig zo goed hebben, ga je er toch na je pensioen in inkomen op achteruit en zul je de **bleep** naar de nering moeten zetten. Van geld dat in je huis zit, kun je immers niet eten. Ook diverse kleine uitgaven kunnen behoorlijk oplopen. Zo heb ik een hele rij abonnementen en lidmaatschappen opgezegd, of de contributie verlaagd naar de minimumbijdrage. En waarom een omroepblad als je de programmering ook in de krant kunt vinden? Als je al een krant wilt. Over de prijs van het krantenabonnement ben ik wel in onderhandeling gegaan; ik heb daar nu ook alle tijd voor.

Allards Ervaren leeuw
door Allards
‎17-06-2017 10:55 - bewerkt ‎17-06-2017 10:57

@Petronelleke Uiteraard bedoelde ik kwalitatief goede producten met een goede prijs kwaliteit verhouding. Dat wil niet zeggen het duurste, want dat is niet altijd perse de beste koop. Zo is mijn waterkoker de goedkoopste omdat een van 20 euro die 5 jaar meegaat vs een dure van 200 euro die max 10 jaar meegaat veel voordeliger is. 

 

Sowieso koop ik nooit impulsief, eigenlijk denk ik over substantiële aankopen (> 50 euro) altijd minimaal een paar dagen na. Beoordelingen van anderen laat ik altijd meewegen in mijn beslissing.

 

Los daarvan zie eigendom als iets tijdelijks en neem ik nadat ik iets niet meer gebruik bv via verkoop Marktplaats er meteen weer afscheid van. Het bedrag dat het product me na verkoopopbrengst heeft gekost deel ik dan door het aantal maanden dat ik het heb bezeten. Bv een Mac die na 5 jaar 1200 euro heeft afgeschreven heeft me dan uiteindelijk een acceptabele 20 euro per maand gekost. Vanuit dat perspectief bekijk ik eigenlijk alle uitgaven, wat doet het met mijn maandelijkse uitgaven en mijn doel is om deze niet te laten stijgen, liever dalen!

 

Wie dit lezende overigens denkt dat ik en mijn familie leven als armzalige vrekken, die heeft het echter volledig mis. Eigenlijk bezitten we alles wat we ons maar kunnen wensen, mooi huis voorzien van alle (zinvolle) gemakken waarin we erg fijn wonen. Van alles net genoeg, maar zonder de dure nutteloze in de garage en op zolder stofhappende overdaad! 

 

 

 

 

 

barcode Ervaren leeuw
door barcode
op ‎17-06-2017 11:59

Helaas vergaart niemand een fortuin door hard werken. Je kunt er hooguit een beetje spaargeld aan overhouden, dat heel snel weg is, als je een keertje pech hebt.

 

Wie het hardst werkt, krijgt het minst betaald, kan van weinig of geen belastingvoordelen gebruik maken en is al dood voordat gebruik van het zuurverdiende pensioengeld gebruik gemaakt kan worden.

barcode Ervaren leeuw
door barcode
op ‎17-06-2017 12:04

@Petronelleke

 

Wees blij met je oude wasmachine die het blijft doen. De "moderne" exemplaren blijken in de praktijk helemaal niet zo energie zuinig als de fabrikant ongecontroleerd beweert en ze zijn al snel op. Want dat is de bedoeling van de fabrikant: Productrationalisering heet dat. Net na de garantieperiode MOET het apparaat stuk, zodat je weer een nieuwe koopt.

FerdinandJ Nieuwe leeuw
door FerdinandJ
op ‎29-06-2017 16:07

De meest eenvoudige regel om niet in de financiele problemen te komen is de volgende:

Geef nooit meer uit dan 90 % van je inkomen.

Het is niet belangrijk hoe hoog je inkomen is. Deze regel heb ik zelf altijd aangehouden, zowel met een extreem laag inkomen als met een modaal en een 2x modaal inkomen. 

Ik heb al meer dan 40 jaar voor mijn gevoel een rijk leven gehad.

barcode Ervaren leeuw
door barcode
op ‎10-07-2017 12:21

Maar ook je eigen bank kan je onverwacht in een moeras van schulden lokken. Lees dit artikel maar eens: https://www.groene.nl/artikel/leed-vermarkt

Allards Ervaren leeuw
door Allards
op ‎11-07-2017 16:37

@barcode Schokkend stuk, schandalig dat de wetgever hier nog niet tegen heeft ingegrepen. Maar voor de goede orde, als je geen schulden maakt, zal je er nimmer mee in aanraking komen. 

barcode Ervaren leeuw
door barcode
‎11-07-2017 16:53 - bewerkt ‎11-07-2017 16:54

 @Allards

Ben ik met je eens. Maar dat soort schuldenopkopers koopt ook heel gewone schulden, zoals een hypotheek, of het soort kredieten dat bij prima lopende bedrijven gebruikelijk is. Bovendien nemen ze graag het innen van spookfacturen voor hun rekening. Je weet wel, die facturen voor aankopen die je nooit hebt besteld.

Gerard_A Behulpzame leeuw
door Gerard_A
op ‎11-07-2017 18:12

Ja die spookfacturen,het blijft oppassen,het schijn nu ook weer de tijd te zijn voor de Microsoft helpdesk,die je ongevraagd bellen of e-mailen en je van je geld en niet bestaande problemen willen afhelpen.

Allards Ervaren leeuw
door Allards
op ‎12-07-2017 13:47

Spookfacturen lijkt me geen probleem; gewoon vragen op basis van welke overeenkomst de rekening afkomstig is! Als er geen overeenkomst overlegt kan worden, wens ik ze er verder veel succes mee. 

 

Probleem is dat veel mensen die er financieel niet goed voorstaan eigenlijk financieel gehandicapt zijn en het vertikken om hun post op tijd te lezen en bovenop bepaalde zaken zitten als dat nodig is. Als het dan uiteindelijk fout loopt zitten zij met de problemen en denken dat het de schuld van iedereen is behalve zij zelf. 

 

Maar in de basis blijft gezonde financiënn eenvoudig en is hierboven al meerdere keren beschreven, desondanks zulle er altijd excessen blijven bestaan. 

 

barcode Ervaren leeuw
door barcode
‎13-07-2017 10:55 - bewerkt ‎13-07-2017 11:04

Die incasseringsbedrijven overbluffen mensen met semi-juridische taal en dreigen met extra bijkomende kosten die ze helemaal niet in rekening mogen brengen. Veel mensen kennen hun rechten niet en denken dat ze die onzinrekeningen moeten betalen. Daardoor kunnen ze flink in de financiële problemen komen, omdat andere kosten dan niet betaald kunnen worden.

 

Niet alleen mensen met een extreem laag inkomen kunnen zo financiëel ten gronde gaan. Bij meer inkomen ziet de deurwaarder/incasseerder dat er nog meer te halen is en haalt dat ook. Van onterechte claims afkomen kan jarenlang duren en afgeschreven schulden worden van de ene incasseerder naar de andere doorverkocht.

 

 

Blobo Betrokken leeuw
door Blobo
op ‎22-08-2017 19:49

Schulden ontstaan niet altijd omdat je bovenmatig koop gedrag hebt, iedereen kan in een situatie komen dat je meer onkosten hebt dan inkomen.

Maar, zorg altijd voor een buffer aan spaargeld voor onverwachte en vaak ongewenste uitgaven, b.v. kosten aan je auto, ziektekosten, of wasmachine waar je van afhankelijk bent.

Maar ben je écht afhankelijk van b.v een wasmachine , wasdroger of stereo installatie? Moet je altijd het modernste hebben? Kan je zonder of genoegen nemen met een 2e hands of afdanker van iemand die meer te besteden heeft?

Ik ben van mening dat je moet zorgen woonruimte moet hebben waar je kan wonen, eten hebt om je te voeden, gas water licht te kunnen betalen, verzekert te zijn tegen ziekte, brand, ongevallen, etc. Maar dat alle andere zaken zijn te overzien, niet helemaal gemakkelijk in deze tijd maar nog steeds goed leefbaar. Moeten we allemaal een moderne GSM hebben waar we alles mee kunnen of is 1 vaste huislijn voldoende? Wat zou er nu helemaal gebeuren als je de was met hand moest doen of je geen internet meer hebt en geen pc. Stopt het leven dan? Of kun je nog steeds deelnemen aan de maatschappij? Ik woon buitenaf, als ik inkopen wil doen heb ik het gemak van een auto, maar te voet of op de fiets kan ik het ook en dat doe ik vaak, het is gezond, je beweegd en kost niets. 

Gezond eten kan je elke dag als je maar uitkijkt naar aanbiedingen en creatief kunt zijn, ik koop vaak in bij een turksesupermarkt, de komkommers zijn krom, de tomaten niet voorverpakt, de uien zijn groot en niet in een netje. Nou en.... het scheelt me per week heel veel geld. Hebben ze een aanbieding dan koop ik meer als ik het kan inmaken, bewaren of invriezen. Daar heb ik later weer profijt van.

Kleding: moet je echt elk jaar mee gaan met de moden of is het ook goed als het heel en netjes is. Moet het altijd nieuw worden gekocht of is gebuikte kleding ook goed? Ik heb overhemden die ik al 30 jaar draag, ze zijn heel netjes en voldoen. En het leuke is ze komen gewoon weer in de moden dus ben ik modern gekleed bij tijd en wijle.

Het komt neer op plannen, tevreden zijn met wat je hebt en alleen dat kopen wat je echt nodig hebt en wil je meer: sparen zodat je het zonder lening kan kopen, alles wat je leent kost 2x meer dan het ineens betalen van je eigen geld. Voordeel is ook je beseft wat je ervoor hebt gedaan en het wordt zo meer waard voor jouw!

Maar er zijn veel mensen die op afbetaling kopen, laten we om te beginnen bedrijven die hiermee strooien ook de risico's laten dragen als iemand echt klem komt. Ik ben benieuwd hoeveel postorderbedrijven, meubelzaken, etc, nog aanbieden om op afbetaling te kopen als op enig moment de overheid zegt: PECH je krijgt niets meer! Daarmee bescherm je de mensen die een zwak hebben en er in tuimelen.

Groet, Blobo

Gerard_A Behulpzame leeuw
door Gerard_A
op ‎23-08-2017 19:46

Veel van de tips die we hier lezen hebben we vaak al vroeger van onze ouders en grootouders geleerd en soms onthouden maar ook vaak vergeten omdat we doordat we moeten werken en in de file komen eigenlijk geen tijd hebben om goed te koken en boodschappen te doen kopen we vaak wat gemaks voedsel in die al van te voren is bereid door anderen je weet niet wat er aan ingredieenten is ingegaan,het fenomeen pizza koerier,thuisbezorgd is zo ontstaan ook geconserveerd voedsel geeft de mogelijkheid op rustige momenten wat meer in te slaan soms in de form van potjes en blikjes en soms een diepvries pizza en soms door reclame  uitingen 2 voor 1 in te kopen soms moet je wat zaken voorbereiden,bruine bonen of splitertertwen die gedroogd zijn in een pakje even afwegen en s morgens in het water te weken zetten en verder afspreken dat degene die als eerste thuis is de aardappels schilt en in het water zet of even een wasje draait.

barcode Ervaren leeuw
door barcode
op ‎24-08-2017 15:28

Schulden ontstaan ook door een onbetrouwbare overheid.

Zo zijn er tegenwoordig ouderen die hadden gerekend op het pensioen waar ze jarenlang voor betaald hebben. Maar op hun 65ste komen ze er achter dat ze het voorlopig met NUL inkomen moeten doen. Want de pensioenwetgeving is niet één keer aangepast, maar de leeftijden zijn meerdere keren verschoven,  de regels gewijzigd. Dat heeft niet altijd veel media aandacht gehad. Alle andere leeftijdgebonden wetgeving sluit niet goed aan bij de steeds wijzigende AOW leeftijd. De bedrijfspensioenen zijn op moment van uitbetalen heel anders samengesteld dan bij aangaan van de pensioenovereenkomst werd gesteld.

 

En dan zit een bejaarde ineens met een ingewikkeld stelsel van regelingen die zelf moeten worden uitgezocht en aangevraagd. Geen instantie die de zelfde informatie over die materie geeft als de volgende instelling. Zoek het maar uit op je oude dag. En de kosten lopen gewoon door. Ook zo ontstaan schulden.

wijknieuws Behulpzame leeuw
door wijknieuws
‎28-08-2017 12:16 - bewerkt ‎28-08-2017 12:19

Voor de laagste inkomens is het onmogelijk een buffer op te bouwen. Niet alleen omdat wat er niet is, ook niet gespaard kan worden. Ook omdat als iemand met veel moeite toch nog iets kan sparen, dat direct wordt afgepakt via de inkomensafhankelijke regelingen. Die kijken namelijk niet alleen naar inkomen. Ook naar spaargeld. Maar niet naar de kosten die iemand heeft.

 

De lokale heffingen geven kwijtschelding aan mensen met het allerlaagste minimum inkomen, maar alleen als ze geen spaargeld hebben.

50 euro opzij gelegd om kleding te kopen? Betaal daarvan de belasting!

Bijna 385 euro gespaard om naar de dokter te kunnen? Hiier ermee!

De hoge kosten voor de eigen bijdragen plus de eigen risico betaling worden niet meegerekend bij het bepalen van de draagkracht. Er wordt gewerkt met fictieve bedragen, zodat zo weinig mogelijk mensen die het hard nodig hebben voor kwijtschelding in aanmerking komen.

Verder zorgen al dan niet opzettelijke fouten in de wetgeving ervoor, dat alle regeling in de praktijk niet zo rooskleurig blijken als in de media wordt voorgesteld.

Rico Luman ING | Blogger
door
op ‎18-09-2017 12:48

Veel goede opmerkingen onder de reacties, dank daarvoor!

Zo is @Allards ‘altijd’ een nachtje over grotere uitgaven mijnsinziens inderdaad een goed uitgangspunt bij het doen van grote uitgaven en kan @Petronelleke gescheiden rekeningen hanteren zeker goed werken. Verder denk ik ook @JustMecoco dat je je tot op zekere hoogte kunt aanpassen aan een lager inkomen en dat je daar slim gebruik van kunt maken. Veel mensen zijn in staat door zich aan te passen tenminste 10% van hun inkomen te sparen als er geen grote schulden zijn.  

Zelf denk ik verder dat veel mensen die meer financiële ruimte willen creëren, baat kunnen hebben bij - zoals ik het zelf noem - ‘asset-light’ – leven. Dit betekent (afgezien van de eigen woning) zo min mogelijk grote bezittingen zoals bijvoorbeeld auto’s, caravans of groot gereedschap kopen, waar geld in gaat zitten en waarbij je onderhouds- en andere kosten hebt, maar die je ook kunt huren of delen met anderen. Zo maak je je vaste kosten variabel en makkelijker te reduceren. 

@StaffCaptain: Het gemiddelde spaartegoed van Nederlandse huidhoudens wordt vertekend door de huidhoudens met zeer grote vermogens. Daarom wordt er vaak naar doorsnee of mediane spaartegoed gekeken. Dit bedroeg volgens CBS in 2015 € 10.600,-

wijknieuws Behulpzame leeuw
door wijknieuws
‎22-01-2018 14:21 - bewerkt ‎22-01-2018 14:22

De beste tip mis ik:

 

Begin een bankbedrijf. Je rotzooit maar wat aan en lijd je verlies, dan wordt je door de staat gered, op kosten van de belastingbetaler. De bank zakt nooit weg in een moeras van schulden.

Voormalig lid
Voormalig lid
door Voormalig lid
op ‎22-01-2018 18:10

Nou wijknieuws, geen fakenieuws verspreiden. De bank is gered, zonder twijfel, maar de staat en dus de belastingbetaler, heeft flink aan deze reddingsoperatie verdient. In die zin is iedereen er beter van geworden.

Dus graag, even de feiten checken. Overigens vind ik dat je het predikaat behulpzame leeuw niet verdiend en vraag me af waarom je lid wordt van een community als je duidelijk niets hebt met het bankbedrijf. 

wijknieuws Behulpzame leeuw
door wijknieuws
op ‎23-01-2018 14:22

Natuurlijk heb ik iets met het bankbedrijf. Anders krijg je niet eens toegang tot dit forum. Was dat je nog niet opgevallen?

wijknieuws Behulpzame leeuw
door wijknieuws
op ‎23-01-2018 14:37

En ter informatie over het verdienmodel in de banken opkoop en verkoop van de staat,  Lees dit eens:

De aandelen van ABN Amro kwamen tijdens de kredietcrisis in handen van de Nederlandse staat. De overheid kocht de bank toen voor 21,7 miljard, ongeveer een kwart van dat bedrag is nu weer terugverdiend.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/15/nederlandse-staat-verkoopt-15-miljard-in-aandelen-abn-a1573592

 

Een over wat er zo tussen de patat en appelmoes is bijgelegd:

https://www.analist.nl/hottopics/10823-abn-amro-ontvangt-3-mrd-van-bos